Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort med vinster på bostäder

Annons
Trots bostadsbrist kan nybyggda lägenheter komma att stå tomma eftersom hyrorna blir så höga, enligt skribenten.

Hyrorna kan inte förhandlas ned, det krävs lagstiftning. Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder har medverkat vid Gamla Gardets möte i Västerås nyligen. Hon betonade att bostaden är en viktig del av den sociala välfärden. Hon sade att det omfattande byggande som nu sker kan innebära att det kan stå lägenheter tomma trots bostadsbrist på grund av att det i nyproduktionen blir mycket höga hyror. Det måste byggas fler hyresrätter och ökat ekonomiskt stöd, inte minst för att våra ungdomar ska ha möjligheter att flytta hemifrån och skapa sig en egen framtid.

I detta kan man livligt instämma, men hur ser bostadsmarknaden verkligen ut? Även de kommunala bostadsföretagen har betonat att i nyproduktionen ska hyresnivån vara rimlig. Ty vad som menas med rimlig hyra är inte närmare preciserat. De kommunala bostadsföretagen som fortfarande kallar sig allmännyttiga ska nu drivas efter affärsmässiga principer. Närmare införandet av marknadsmässiga hyror går det väl knappast att komma? Och vad har hyresgäströrelsen själv åstadkommit för att hyrorna ska sänkas?

Nej, det nya året betyder att hyresgästerna får stifta bekantskap med ytterligare hyreshöjningar, fastän det nu kallas för hyresjusteringar, men betyder höjningar på redan för höga hyror.

Det betyder också att hyresgäster som måste leva på enbart försörjningsstöd rekommenderas att flytta till någon äldre fastighet där hyresnivån är något lägre. Detta leder till att efterfrågan på dessa lägenheter kan bli mycket hög och bostadsstandarden försämrad, medan de nyproducerade lägenheterna får stå tomma.

Allt kommer givetvis an på det försämrade inkomstläget för flertalet hyresgäster. Höjda hyror står inte i paritet med de sänkta lönevillkor som nu förespråkas.

Marie Linder hade helt rätt i att bostaden är en viktig del av den sociala välfärden. Då borde också kravet på bostadsmarknaden innefatta med bort med vinsterna i välfärden för fastighetsägare, bankerna, spekulanterna och markägarna.

Sven-Olov Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons