Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra att utmana förlegade idéer om att en man måste leda bön i moské

Annons

Sherin Khankan, imam i Köpenhamn.

Jag är föga förvånad över att feminister inte gick till angrepp mot det antifeministiska påståendet av imamen Abd Al Haaq Kielan i P4 Sörmland som ordagrant löd: ”Leda en moské kan man göra, men det är bara att leda själva bönen som måste vara en man, enligt islam". Uttalandet gällde den kvinnliga imamen Sherin Khankan som ledde fredagsbönen i Mariamoskén, i Köpenhamn.

Den förordning Kielan styrker sitt argument med är underbyggd av förlegade skildringar från 800-talet. Sherin Khankan tillhör den exklusiva grupp som strävar efter progressiva islamska värderingar (P4 Sörmland). Att en kvinna leder en bön är ingen ny företeelse, det har tidigare skett i New York (The New York Times, 2005), dessvärre inte heller de motreaktioner som i mångt och mycket var av negativ karaktär.

När inpräntade strukturer provoceras är motreaktionen en aversion gentemot det nya. Detta är något som kan ha avhållit feministpoliser från att angripa. Men, utan en provokation blir det heller ingen utveckling. Att på dylikt sätt utmana de muslimska förordningarna, likt imamen Khankan, är en högst angelägen fråga i vårt progressiva svenska samhälle.

Mohamad Farman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons