Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg fler seniorboenden i Västerås

Annons

25 procent av befolkningen är redan nu äldre, investeringar saknas för att möta vårdproblemen och vi utbildar med för låg effektivitet. Tyvärr har inget politiskt parti förstått vilka stora problem kommunen står inför.

Alla kommuner, som haft stor inflyttning, kommer att ha tre gånger större behov av seniorboenden jämfört med normalkommunen. Det behövs en kedja av olika boenden med seniorhus, servicehus, äldreboende (ålderdomshem) och de mer vårdinriktade formerna redan år 2030. Med de långa ledtiderna att planera och bygga är det hög tid att starta nu. Västerås kommer att behöva minst 600 seniorhyreslägenheter redan 2020.

Kommunen måste få in en ny tanke att skapa seniorboenden i hyresform, dit man kan flytta från villor och stora lägenheter utan att få känslan av att flytta till ett ”ålderdomshem”. Eftersom majoriteten är ensamhushåll, räcker det med mindre tvåor med plats för rollatorn. Seniorhusen ska vara försedda med hissar, samvaroytor med mera. Till dessa bostäder ska man kunna flytta utan medverkan av en biståndshandläggare. Senare ska man kunna få service och vård efter behov.

Många hyreshus utan hissar, villor med trappor bebos av äldre, som söker att få det enklare på äldre dagar. Dessa personer vill själva besluta om flytt till seniorboende med hyresrätt för att få sociala kontakter och enklare liv. Det som saknas är alltså boende mellan normala villan eller den stora lägenheten och ett vårdinriktat boende.

Ingemar Andréason

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons