Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnadsarbetarna måste få bättre villkor

Nu måste det göras något radikalt för att förändra byggnadsarbetarnas situation! Det är oacceptabelt att deras liv värderas så lågt.

Annons

Säkerheten måste sättas främst, punkt slut!

Hur många arbetare får stryka med per år? Hur stora rubriker får det i tidningarna? Hur mycket uppmärksamhet får det i samhället?

Utdrag ur Johanne Hildebrandts artikel i Aftonbladet den 6/12 2009:

”Olyckor är vanliga i byggbranschen, konkurrensen är hård och säkerhet kostar pengar. Resultatet av detta är att 70 byggnadsarbetare dödats under fem år. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Om lika många journalister, politiker, soldater eller polismän hade dött på jobbet hade ramaskrina ekat, debatter rasat och ansvariga ställts till svars. Att byggnadsarbetare dödas passerar däremot obemärkt, det är uppenbart att alla inte är lika värda.”

Artikeln fortsätter:

”Montören som överlevde olyckan i Kista får inte en spänn i skadestånd om de åtalade fälls, trots att han är så skadad att han inte ens kan hålla i sitt lilla barn. I stället betalas en företagsbot, pengar som går till staten, vilket är helt obegripligt. Tvinga i stället företagen att betala feta skadestånd till dem som drabbats. Se till att kostnaderna för dem som inte följer säkerhetsföreskrifterna blir oändligt mycket högre än de eventuella besparingar företagen kan göra genom att tumma på säkerheten.”

Har länge tänkt försöka få igång en debatt om det här men inte kommit till skott förrän nu. Och det handlar inte bara om olyckor på arbetsplatsen utan om arbetarnas situation, över lag, speciellt nu under vintern.

Anledningen till att jag skriver insändaren just idag var en kommentar från Thomas Rylander, Peab, där han påstår att man på Peab anpassar arbetsuppgifterna efter kylan och inte skickar ut arbetarna när det är för kallt.

– Vi sätter gränsen vid 20 grader, säger han.

Men två arbetare jag känner har varit ute varje dag i vinter, senast häromdagen när det var -28 på morgonen och de fick börja med att skotta sig fram till nästa jobb.

Jag undanber mig bortförklaringar; ge byggnadsarbetarna en förändring och en ursäkt istället.

Gå gärna ut till deras arbetsplats en dag när det är -25 och ta över deras arbete och tänk sedan ut hur man ska kunna förändra.

Sitt inte på era kontor och bestäm orimliga saker utan ut och pröva dem under låt oss säga en vecka för att se om det är humant.

När ni ändå är i farten kan ni även se till att alla byggnadsarbetare får 30- minutersraster – istället som nu 30 minuters rast nio på morgonen, 15 minuter vid elva och 15 minuter klockan två – så de slipper kasta i sig lunchen redan klockan nio på morgonen.

Jag vill ha min man kvar, jag vill att mina barn ska ha en far som orkar.

Jag (och alla andra) vill att alla arbetare och deras familjer ska slippa oroa sig för arbetarnas hälsa och liv.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons