Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den obarmhärtiga djurindustrin

Annons

Kronfågels anläggning i Valla.

För ett par veckor sedan fick jag hem det klassiska reklambladet från min lokala stormarknad. En livsmedelskedja erbjöd fyra italienska charkprodukter, bland annat. parma och salami, för 100 kronor. Reklamen presenterades på en vacker sida i reklambladet i rosa och lila färger toppad av rubriken "Kalaspriser".

Samma dag som reklambladet hamnade i våra brevlådor publicerade den italienska djurskyddsorganisationen Esserea Animali en rapport från en stor italiensk grisanläggning. Rapporten visar smutsiga varelser som försöker överleva i trånga betongboxar, en del ligger i vad som verkar vara dödsryckningar. Djuren slängs hit och dit och dras skrikande i gångarna fastkedjade i ett ben. Skriken från dem tjänar inget till, misshandeln fortsätter, hjärtlös transport och avlivning följer. Så småningom förvandlas de till "delikatesser" som många finsmakare uppskattar.

Den 10 februari publicerade Aftonbladet ett reportage om en annan djurart som far illa. I reportaget "Smittohärden" avslöjar tidningen hur djuren behandlas samt att farliga bakterier sprids på slakterierna. Aftonbladet skriver att under 2016 smittades rekordmånga personer i Sverige av tarmbakterien campylobakter.

Till Kronfågels stora slakteri i Valla kommer varje dag tusentals kycklingar med brutna vingar. Enligt tidningens reportage kvävs en del fåglar till döds för att det är för trångt under resan till slakteriet. Eller de fryser ihjäl. I spåren av "kycklingfrossan" har antalet fåglar som slaktas i Valla stigit till i genomsnitt 195 000 per dag. För fem år sedan slaktades cirka 135000 per dag.

Det är inga undantag som presenteras i dessa rapporter. Det handlar om en obarmhärtig industri, som främjas av reklam och butikkedjornas önskan att bli ännu rikare på låga priser på produkter från plågade och sjuka djur.

Gunnel Söderback, medlem i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons