Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dra inga snabba slutsatser av en anmälan mot en lärare

Annons

Tala är silver, tiga är guld är bra så länge ingen behöver försvara sig.

Jag läste precis en notis om att en lärare nu är anmäld till Skolinspektionen för att ha kallat en elev lögnare. Detta efter att eleven berättat att hen blivit upptryckt mot ett skåp av en annan pedagog.

Vårdnadshavaren anmäler händelsen.

Men jag vill att vi alla tar ett djup andetag, och sätter oss en timme i dagens klassrum.

Läraren får inte komma till tals på grund av tystnadsplikt. Vi vet alltså inte om eleven i fråga har stört hela klassrummet på något sätt, och om personen i fråga då fysiskt har avlägsnat eleven från klassrummet.

Vi får inte veta något om vad som föregick situationen och inte heller om eleven har utgjort en liknande bild tidigare. Det vi vet är att lärarna idag kan be en störande elev att gå ut från klassrummet. Punkt. Om hen höjer rösten, lägger en hand på axeln eller vägleder eleven ut, kan läraren bli anmäld till Skolinspektionen, hamna under utredning och i värsta fall bli av med jobbet.

Lärarnas auktoritet undergrävs av vårdnadshavare som inte ser sina egna barns del i situationer. För det är sällan ens fel att två träter.

Vi vet inte vad som hänt i ovanstående situation, men ta ett djupt andetag och tänk att historien bakom är så mycket mer än bara en anmälan.

För tala är silver och tiga är guld.

Den som blir anklagad får inte försvara sig på grund av tystnadsplikten.

Jenny

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons