Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elbilen – miljöbov eller inte?

Annons

Nu är det debatt om hur miljövänliga elbilar är. Några säger att de är miljövänliga och andra påstår att de inte alls är det. Att redan tillverkningen av elbilen ger lika mycket utsläpp som en vanlig bil som har gått åtskilliga tusen mil. Och hur ska man veta vad som är rätt? Det enda man vet är att vi bilister får sitta emellan.

För några år sedan skulle vi köpa en ny bil. Kom fram till att det skulle vara en miljöbil. Behövde en mindre kombi så det blev en "snåldiesel", eftersom det inte fanns några andra alternativ. Men så bara något år efter så var det plötsligt ingen miljöbil alls utan, en miljöbov som borde förbjudas. Och det var innan utsläppsfusket avslöjades.

Man blev med andra ord blåst av myndigheterna. Varför kan man undra? Kanske det blev för många miljöbilar och statens inkomster minskade? Sedan att påstå att elbilen är ny? Inte alls, den är lika gammal som bilen och många av de första bilarna var elbilar. Men de konkurrerades ut av bensin och dieselbilar. Ett av problemen med elbilen var den begränsade räckvidden, vilket det fortfarande är hundra år senare.

Vissa tycker det är fel att satsa på en sådan ålderdomlig konstruktion. För några år sedan var jag hos en Toyota-försäljare och träffade där två tekniker från fabriken i Japan. Jag frågade om elbilar och de sa att det var ingenting att satsa på. Något år senare slutade de att satsa på elbilar. Nu har de visserligen satsat igen, men det beror tydligen på att de är rädda att förlora marknadsandelar i bland annat Kina.

Elbilar?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons