Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elittänkande från de tidiga tonåren

Idrottens elittänkande påtvingas redan från 13 års ålder, då många killar tvingas välja en sport eller dubbelträna.

Annons

Man får kanske missa ett par träningar per månad, man ska springa tre kilometer under 12 minuter, man ska fråga skolan om man får sluta tidigare flera gånger per vecka för att hinna till träningen.

Mackor ska fixas på morgonen som förvaras i skolan hela dagen för att ätas före träningen. I vissa fotbollslag ska man träna sex gånger per vecka. Och dubbelträna om man vill vara med bland de främsta och få spela matcher!

Det är oerhört synd att barnen tvingas välja idrott så tidigt och därför är det skönt att se VLT-reportaget om Simon Lind och hans lag VIK där det är möjligt att vara framgångsrik i två sporter. Det måste ju vara bättre för kroppen att träna på olika sätt och i olika sporter än att enbart hårdträna i en.

Bandyn och innebandyn verkar vara mer öppna för detta. De kanske ser fördelarna med att ungdomarna ägnar sig åt flera sporter. Jag tror att vissa klubbar tappar killar de egentligen vill ha kvar och då blir tillväxten i västmanländsk idrott lidande.

Kollar man gamla länslag ser man ofta att killarna spelar i flera olika lagsporter och precis som Simon Lind också har varit medlemmar i flera länslag.

Jag vill stötta er killar och era lag som vågar trotsa kompistryck och tränare och vågar stå på er om rätten till att få utöva flera idrotter. Ni ska först och främst tycka det är roligt och älskar ni flera idrotter, men känner trycket på er att välja, välj en annan klubb!

Bevisligen kan man komma lika långt ändå om man är duktig.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons