Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farthinder är hälsofarliga

Annons

Börjar inte stadens program att bygga upphöjda farthinder vid obevakade övergångsställen på de större trafiklederna, och som pågått de senaste åren, gå till överdrift?

Och hur mycket ska detta få kosta när övrigt gatuunderhåll redan är kraftigt eftersatt?

Programmet syftar till en enda sak – att minska antalet fotgängarolyckor och komma närmare nollvisionen. Men hur mycket nytta gör dessa egentligen och till vilket pris?

Att enbart räkna med det minskade antalet olyckor vid den fysiska platsen är för enkelspårigt och missvisande. För förutom att framkomligheten försämras för samtliga fyrhjulsförsedda fordon så innebär det en ökad klimatpåverkan, vilket i slutändan påverkar allas liv och hälsa.

Vid varje farthinder påtvingas för varje fordon en extra inbromsning och acceleration, vilket innebär högre slitage på väg och fordon, och framför allt mer avgaser.

Såväl det ökade underhållsbehovet, på grund av högre slitage av väg och fordon, som avgaserna i sig är faktorer som påverkar vårt klimat och därmed även hälsan – för alla! Och detta är därför mycket viktigt att väga in i den totala målsättningen att spara liv.

Ber därför att någon representant från berörd instans i kommunen lägger fram på vilket sätt dessa faktorer funnits med vid beslutsfattandet att anlägga farthinder i stället för att finna alternativ som upprätthåller framkomligheten men ändå gör det säkrare för fotgängare.

Nog med farthinder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons