Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att gå emot lagen även om man tycker sig ha rätt

Annons

Jag blev djupt oroad när jag läste en insändare där skribenten menade på att det skulle vara demokrati att gå emot lagen. Tillåt mig citera ”Dessa människor är lika mycket del av demokratin som du och jag (…) alla har de brutit mot lagen för att samhället ska föras framåt”.

Jag vill börja med att fråga skribenten Rickard hur du tror att Sverige skulle se ut om vi tillät folk, som anser att deras åsikter är så extremt bra, tar sig rätten att yttra över lagen och vår demokrati? Vad skulle hända om vi tillät nazister ta lagen i sina egna händer för att de är så övertygade om att de har rätt? Även om du går emot lagen i kärlekens motiv, så är det i någon annans öga varken kärlek eller sunt förnuft. I ett samhälle måste vi klara av att se saker från olika synsätt och perspektiv, det innebär att oavsett hur bra du tycker att din egen åsikt är så måste du klara av att det finns ett annat sätt att se på saken.

Avslutningsvis vill jag påpeka att vi lever i en liberal demokrati, där alla människor har rätten att uttrycka sig inom lagens ramar och det ska vi vara stolta över. I vår fantastiska demokrati har ingen rätten att kränka någon människas frihet, för när folk tar sig rätten i sina egna händer kränker de majoriteten av samhällets frihet och vilja. Dessutom, när folk tar sig rätten att inskränka på frihet, krackelerar hela idén om demokrati och frihet med risk för att populism och fascism tar över.

David Gren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons