Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera faktorer bidrog till att Mälarenergi inte höll budget

Annons

Svar på Solveig Bengtssons insändare ”Konstigt att inte Mälarenergi håller budget” (VLT 10 /2).

2009 nådde Mälarenergis resultat inte budget, däremot överträffades budgeten för 2008. Att inte vi inte nådde upp till budgeten beror bland annat på höga bränslepriser, lägre elpriser till elbörsen samt lågkonjunkturen. Trots detta har Mälarenergi fortsatt låga priser på bland annat fjärrvärme samt vatten och avlopp, vilket visas i Nils Holgersson-undersökningen.

Mälarenergi är en betydande arbetsgivare som bidrar till regionens ekonomiska utveckling. Förra året köpte vi varor och tjänster för cirka 730 miljoner kronor från företag i Arboga, Hallstahammar, Kungsör, Köping och Västerås.

När det gäller förnyelse av kraftvärmeverket i Västerås har vi under de senaste åren utrett flera olika alternativ. Oavsett teknikval innebär förnyelseprojektet investeringar på cirka 3 miljarder kronor. Den gemensamma nämnaren är att vi i framtiden vill använda avfallsbränsle som ett komplement till det biobränsle vi använder i dag. Även vi skulle föredra att använda ännu mer av ”skogens råvaror”, men samtidigt måste vi ta hänsyn till ekonomin, en faktor som ofta försvinner i debatten. Ställt mot hela investeringen är kostnaden för utredningen marginell, cirka 10 miljoner (cirka 3,3 promille). Och att spara på utredningsarbetet för en så stor och viktigt investering vore direkt oansvarigt.

Ett viktigt mål med vår förnyelse av kraftvärmeverket är att våra kunder även i framtiden ska få låga fjärrvärmepriser jämfört med övriga Sverige. Ett faktum är att kunderna i Västerås redan i dag har det femte lägsta priset av landets 290 kommuner. Som kommunalt bolag finansieras vår drift och utveckling med intäkter från vår försäljning och inte med skattemedel.

Kenneth Jönsson

VD Mälarenergi AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons