Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreskolekön i Västerås – rena lotteriet

Annons

Ska det vara tur och slump som avgör vem som får förskoleplats i Västerås? Frågan riktar jag till er som känner er ansvariga!

När det senaste tillskottet i vår familj anlände en vårdag 2017 och fått sitt personbevis hemskickat av Skatteverket, gjorde vi exakt som vi blivit tillsagda. Vi ställde honom i kö till förskola. När vi fick reda på att kommunen planerar en ny förskola i området vi tänkt bosätta oss i la vi till det som ett av våra tre alternativ. Förskolan skulle öppna i januari och vi eftersöker en plats under våren 2018.

Vid kontakt med placeringen i Västerås kan man inte ge några konkreta svar. Platserna är troligtvis fyllda och det är kanske möjligt att få placering på en förskola i närheten i augusti, vi har ”ökad chans” om vi ändrar placeringsdatum. Men om man ställt sig i kö ett år innan man önskar placering, borde det inte ge en garanti?

Vidare förklarar man att kommunen har en garanti. Men den lever man tyvärr inte alltid upp till. Då vi arbetar på annan ort kommer vi att tacka ja till den platsen vi blivit erbjudna i en annan kommun och Västerås skattebetalare kommer att betala detta. Så här blir det tyvärr när förskoleplatser lottas ut.

Att kötid inte räknas sen efter årsskiftet är jättekonstigt. Ingen prioritering görs utan det enda man kollar på är önskat placeringsdatum. Kan tyckas att två heltidsarbetande föräldrar borde ha förtur men så fungerar det inte.

Att vilja veta var ens barn ska spendera dagarna i god tid innan är för mycket begärt som förälder, anser Västerås stad som tycker att det räcker med att veta det 1-2 månader innan. 

Vi föräldrar som vet vilken förskola vi vill ha barnet på tolv månader innan önskat datum, gör ansökan tolv månader innan. Tycker ni inte då att ni borde kunna planera längre fram än en månad i taget? 

Ska man som förälder behöva avsluta sin anställning? Att alternativen som kvarstår nu när föräldradagarna snart är slut är att antingen säga upp sig, ansöka om tjänstledigt eller låta sonen börja på en förskola i en annan kommun.

Att bemötandet från Västerås stad dessutom är nonchalant och irriterat när man har panikkänslor över ekonomi, jobb och vem som ska ta hand om ens barn gör inte situationen bättre. Så Västerås stad, vad ska ni göra åt detta växande problem? 

Nadja

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons