Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare bluffar om mobilstrålningens ofarlighet

Annons

Den 16 februari hade VLT en artikel om att mobilstrålning inte är farligt för hälsan.

Artikeln bygger på en rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) vetenskapliga råd, som består av ledande experter från USA, Sverige, Finland, Frankrike och Storbritannien.

Dessa påstår sig vara oberoende och hävdar att de har gått igenom 100-tals rapporter och inte hittat en enda risk.

Men gruppen är definitivt inte oberoende, eftersom majoriteten är medlemmar i ICNIRP, en organisation som fastställt nuvarande gränsvärde för strålning och som är av mycket stor ekonomisk betydelse för el- och mobilindustrin.

Flertalet experter får sina forskningsanslag från denna industri.

Det ligger stora pengar i potten för denna industri, som satsar hårt på att desinformera om mobilstrålningens ofarlighet.

Ordförande för expertgruppen är Anders Ahlbom, Karolinska institutet.

Han har av institutets etiska råd, under ledning av Stefan Einhorn, uppmanats att ange kopplingen till ICNIRP och den jävsituation som föreligger.

Men Ahlbom tiger.

Det finns därför all anledning för VLT och övriga media att i fortsättningen undersöka eventuella kopplingar mellan forskare och mobilindustrin så fort det rapporteras om mobilstrålningens ofarlighet.

Beträffande expertgruppens genomgång av senare tids forskning har de utelämnat dussintals studier som visar att strålningen skadar såväl spermier hos mobilanvändare som spermier hos djur, att strålningen skadar alltifrån kycklingembryon till äggceller hos bananflugor och äggstockar hos möss.

Men SSM säger i stället att ”radiovågor från mobiltelefoner inte påverkar fortplantningsförmågan och sannolikt inte heller spermiekvaliteten”.

Lennart Hardells alarmerande studie att unga löper åtta gånger större risk att få hjärntumör vid användning av mobil och trådlös telefon ignoreras helt av SSM.

Som också säger att riskerna med mobilmaster och basstationer är obefintliga, trots åtta studier som visar ökad risk för cancer bland boende runt mobilmaster.

Dessutom finns oräkneliga vittnesmål från människor som lider av olika symtom och vittnar om onormalt många cancerfall i närheten av basstationer (källa: Miljömagasinet nr 7, 2010).

Tyska strålskyddsmyndigheten och över 1000 tyska läkare har också varnat för hälsorisker.

SSM avfärdar också kopplingen mellan mobilstrålning och elöverkänslighet, trots att oräkneliga elöverkänsliga vittnat om att de reagerar negativt på mobilstrålning.

Men jag vill då påminna om att staten många gånger förr haft fel.

Jag tänker då främst på asbest, radon, DDT, hormoslyr, bensen, PCB, bromerade flamskyddsmedel och röntgen.

Men allt detta nonchaleras av SSM, som i stället skyddar mobilindustrin och missbrukar våra skattepengar.

Sven Helander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons