Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fossilfrihet kräver inga trolleritrick

Annons

Replik till Sven Olof Blomsters insändare ”Vem tror på MP:s trolleritrick?”.

Det är inte magi, utan teknologi, utveckling och ekonomiska styrmedel som kommer göra Sverige fossilfritt till 2030. Det är 15 år tidigare än nuvarande överenskommelse.

Det ska vara lätt för den enskilda att göra klimatsmarta val. Sverige har ingen elbrist, utan exporterar 20 % av den el vi producerar. Omställningen till en alltmer elektrifierad fordonsflotta innebär en energibesparing, då förbränningsmotorn är en energislukare med idag cirka 60% lägre effektivitet än elmotorn. Miljöpartiet i regeringen har redan mångdubblat ställen för laddning, och tack vare reduktionsplikten kommer andelen bioenergi i all bensin och diesel som säljs öka för varje år. Dessutom har vi bonus-malus - den som köper ny bil kommer gynnas för att köpa en klimatsmart variant, medan en bil med högre utsläpp kostar mer.

Regeringen stöttar industrin som redan tagit viktiga steg, till exempel SSAB som tagit fram en plan för att ta bort kolet från stålindustrin. Vi vill se en nationell godsstrategi för att ytterligare kunna effektivisera transporter, en nationell tågförsörjningsplan samt att transporter till havs inkluderas i omställningen. Flygskatten beräknas spara 180 000 årsutsläpp från personbilar. Och fossilfria rallyn finns redan, och intresset ökar. Det är ju folkfesten - inte bensinanvändandet - som är nöjet.

Utöver det kommer vi ligga på i internationella förhandlingar. “Svenska initiativet” kallas det i EU som tredubblade priset på utsläppsrättigheter, något som inte skett utan Miljöpartiet i regering.

Det är inte magi - utan en klimatpolitisk färdplan som intensifierar arbetet vi redan startat - som tar oss till fossilfritt Sverige redan 2030. Den presenterades i november 2017 och är grunden för den klimatpolitik vi går till val på.

Johannes Wretljung Persson

Kommunalråd för MP Västerås och riksdagskandidat för MP Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons