Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge de unga en chans i arbetslivet

Utvärdering ska göras i Västerås om det är lönsamt att ge våra missbrukare/uteliggare bostad utan krav på drogfrihet. Det är bra om det visar sig att problemen ute i samhället minskar.

Annons

Vi har i dessa tider många ungdomar som går arbetslösa och kanske utan ersättning från a-kassa eftersom de inte uppfyller kraven. Många av dessa unga skulle behöva hjälp med boende för att kunna komma ut i arbetslivet eller fortsätta studera. På vilket sätt kan de få hjälp? Inte via försörjning och stöd i alla fall. Det förväntas att föräldrarna fortfarande försörjer sina barn. ”De mellan 18 och 20 år faller mellan stolarna”, enligt socialkontoret.

Ungdomarna förväntas kunna skaffa jobb och bostad själva. Det är inte är det lättaste. Om tonåringen har tur och får ett jobb ska han/hon samtidigt kunna skaffa ett eget boende, alltså lyckas övertyga någon hyresvärd att han/hon har inkomst och då i konkurrens med alla övriga 100 personer som söker bostaden få hyreskontraktet. Det kan ju också vara så att lönen för till exempel februari utbetalas i mars och hyran ska betalas in i förskott.

Om försörjning och stöd satsades på dessa ungdomar kanske det skulle röra sig om någon månad innan de själva kunde betala sin hyra. Det borde vara samhällsekonomiskt att satsa på de unga.

Om man dessutom har oturen att ha föräldrar som bor utanför stadsgränsen där bussarna lyser med sin frånvaro, det vill säga mycket gles tidtabell, kan det vara svårt att ta ett jobb med arbetstider som avviker från föräldrarnas arbetstider.

Hur ska dessa unga göra? Tycker inte att detta ska ställas mot bostad till hemlösa men tänkvärt om samhället också kan satsa på våra unga som ska in på arbetsmarknaden. Som alla vet kommer stora pensionsavgångar snart, då är det bra att vi introducerat våra unga i arbetslivet.

Berith von Walden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons