Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör tågeländet till en valfråga

Annons

Nu måste vi få ett slut på tågeländet. Samma visa varje år, problemen börjar direkt efter julhelgerna och håller på ett par månader och återkommer därefter till och från. Man skyller på snö, kyla och nu senast problem med viltkollisioner. Det bidrar naturligtvis till problemen men det grundläggande problemet är ganska enkelt. Man kör tågen med för knappa marginaler, det finns för små reserver och för liten kapacitet för att hålla tågen igång. För liten kapacitet för såväl underhåll, personal som signalsystem, räls etcetera.

Ett vanligt affärsdrivande företag tvingas av marknaden att lösa denna typ av problem, kunderna väljer helt enkelt snabbt andra alternativ. Ett företag som SJ kan med sin monopolliknande ställning bortse från marknadskrafterna eftersom det inte finns några alternativ och i stället, trots en usel kundservice, stoltsera med vinster på ett par hundra miljoner med staten som ägare.

När man gottar sig i SJ:s positiva resultatutveckling glömmer man helt bort de kostnader man har vältrat över på samhällsmedborgare och det produktionsbortfall som SJ orsakar med sina otaliga förseningstimmar. Till det skall lägga all den stress och frustration som resenärer och alla övriga inblandade drabbas av.

Gör man en totalkostnadskalkyl skulle man garanterat komma fram till att SJ-monopolet är en total katastrof ur såväl ett samhälls- som ett ägarperspektiv.

Jag betalar själv cirka 35 000 om året för denna bitvis usla tjänst, snacka om att känna sig förd bakom ljuset. Men utan alternativ är det bara att betala eller att återgå till att köra bil med allt vad det innebär.

En annan mycket viktig och aktuell fråga i sammanhanget är miljöaspekterna där fungerande tåg helt klart är ett bra miljöval. Den viljan hänger inte ihop med de satsningar och den urusla funktion och den totalkostnad som SJ presterar.

Vi och våra politiker måste kräva bättre underhåll och reservkapacitet för att tåg skall klara en rimlig servicegrad och bli ett reellt miljövänligt och totalekonomiskt alternativ som matchar 2000-talets krav och förväntningar.

Jag och säkert många mig vill utmana de politiska partierna att göra detta till en av många viktiga valfrågor, jag är övertygad om att här finns röster att hämta. Ge oss pendlare lite framtidstro.

Nils Berntsson

Besviken och irriterad tågpendlare sedan tio år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons