Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ligger askan säkert

Nätverket för användning av lokala energikällor (Nale) har fel när de påstår att Mälarenergi har valt en osäker lösning för hantering av flygaskor.

Annons
Slutstation. Den aska som blir kvar efter att importerat avfall eldats i Mälarenergis nya panna skickas till en anläggning på Langøya i Oslofjorden.                 Foto: Noah AS

Noah AS som äger behandlingslösningen, har varit i kontakt med Nale och bjudit in dem att besöka verksamheten i Norge.

Den norska lösningen är en återvinnings- och behandlingsmetod som är värderad till att vara en av Europas bästa och nyttjas av avfallsförbränningsanläggningar i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Nederländerna och Finland.

Mälarenergi har valt Langøya som mottagare av rökgasreningsprodukten från nya Block 6 vid Kraftvärmeverket.

På Langøya används flygaskans kalkinnehåll som ingrediens i neutralisering av syror från processindustrin. Genom denna kemiska behandlingsmetod blir föroreningarna stabiliserade i en kemisk stabil gipsprodukt.

Gipsprodukten läggs under havsnivån i dagbrotten på Langøya i Oslofjorden. Detta gipsfundament möjliggör att naturlandskapet på Langøya kan rehabiliteras efter tidigare kalkbrytning. Dagbrotten på ön har uppstått efter tidigare generationers uttag av kalksten till cementproduktion i över 100 år.

Behandlingsformen har stora miljövinster och har därför återvinningsstatus inom avfallshierarkin. I praktiken representerar behandlingen av aska från skandinavisk avfallsförbränning ett unikt miljösamarbete mellan energibranschen i de skandinaviska länderna och Noah som seriös avfallsbehandlare som är godkänd av myndigheterna i både Norge och Sverige.

Behandlingsprocessen på Langøya inkluderar hantering av vatten i mottaget avfall om det finns vatten i gipsblandningen som ska användas för återställning av dagbrotten. Vattnet renas innan det släpps ut i Oslofjorden i enlighet med Noahs tillstånd från norska miljömyndigheter.

Kontinuerliga vatten- och sedimentprover som skickas till norska miljömyndigheter bekräftar att vattenkvaliteten runt Langøya är god.

Ingen myndighet i Norge eller någon norsk miljöorganisation ger uttryck till oro för Noahs mycket väldokumenterade behandlingsmetod för flygaska. Europeiska miljöexperter är regelbundet på Langøya för att ta del av verksamheten.

Se Noah.no eller ta kontakt med undertecknade för mer information.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons