Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höghusen på Önsta-Gryta leder till p-kaos

Annons

Nya bostadshus planeras vid Önstavägen, där en Coop-butik tidigare låg.

I hörnet Önstavägen/Älggatan pågår planeringsprocessen för ett antal flerbostadshus. Vi förstår att det krävs flera bostäder i Västerås och att det måste byggas på höjden för att få rimliga bostadskostnader.

Det som bekymrar oss är det helt orealistiska förslag till antal p-platser. Enligt planbeskrivningen ska 67 p-platser räcka till för de cirka 125 nya lägenheterna. Utifrån stadens parkeringsriktlinjer är planområdet i behov av 89 p-platser! Inte ens det torde räcka med tanke på att bilförsäljningen fortsätter öka. I den kommande detaljplanen bör man därför planera för cirka 100 nya p-platser.

Det låga antalet p-platser som planbeskrivningen räknar med baseras på en flummig vision om att bilkörning ska minska i framtiden. Vi kan ha respekt för att politiker, som kanske bor i innerstaden, tycker att man klarar sig utan bil. Visionen krockar dock med den verklighet som råder idag och som utanför city kommer att kräva bil lång tid framöver.

Vi är övertygade om att de närmast belägna gatorna, bland annat Rödrävsgatan, Grävlingevägen och Fältharevägen, kommer att bli flitigt utnyttjade som gratis p-platser av de nya boende och deras gäster. Det kommer att kraftigt försämra vår boendemiljö; dels genom att trafiksäkerheten sänks, dels genom att avgaser försämrar luften. Ett krav är därför att p-förbud införs, men med möjlighet för oss som bor här att förse våra bilburna gäster med gratis p-skivor.

Det finns en rad andra synpunkter på planbeskrivningen, bland annat att husens höjd skulle kunna sänkas. åt 3-4 våningar istället för förslagets 5-6. Då skulle två flugor slås i en smäll; ny bebyggelse som bättre smälter in i befintlig samt lägre behov av p-platser.

Rödrävarna Birgitta och Peter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons