Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hysteriskt byggande när Västerås ska förtätas till varje pris

Annons
Skribenten anser att det råder en bygghysteri i Västerås. Bilden: ett aktuellt förslag till nya hus på fem till sju våningar vid Hammarbygatan, vid Coop Oxbacken, ett projekt som vållat protester. Illustration: Tovatt architects

Det har alltför länge pågått en exploateringshysteri i Västerås. Stadsbidragsgrundande byggbonusar liksom stadens förtätningsmål driver på. Likt 60-talets byggboom applåderas de byggprojekt som innebär komplex med många, höga, hus och som gärna får lyfta staden till nya höjder.

Förtätningen sker tillsynes utan hänsyn till hållbarhetsmålet. Det utökade behovet av samhällsviktiga funktioner som följer av exploateringen ignoreras.

Staden växer okontrollerat. Det kommer lite som ett "Oj" att det till nya områden och till befintliga områden som förtätas också flyttar in nya människor. I förtätningsområden blir befintliga skolor trångbodda. Byggbara ytor överlåts i första hand åt byggbolagen. Barnen kiknar nog av skratt där de sedan rider högst upp på exploateringens svallvåg. Den våg som sveper dem och deras skola raka vägen ut från området där de bor. Barnen är inte prioriterade.

Det tycks också vara av ringa betydelse om förtätningen leder till att en och annan park- eller kulturmiljö förstörs. Lägg på ett par våningar till! Bygg gärna direkt inpå befintliga villor. Byggbonusen ökar. Politiken jublar! Låt de familjer som redan bor i områdena bli till levande konstverk för de nya grannarna att betrakta där högt från ovan.

Byggherrarna smörjer kråset och ler brett åt miljonbeloppen som rullar in i kassan. Fantastiskt! Men byggkalaset kostar.

Likt 60-talet sätts nu stereotypa avtryck som utelämnar grönstruktur och fullständigt raserar befintliga kulturmiljöer för kommande generationer.

Tänkt till angående detaljplanerna för Fridnäs/Stallhagen/Oxbacken

.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons