Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Svenska kyrkan gör affär av begravningar

Är Svenska kyrkan själavårdande eller har man ingått ett förbund med Mammon? I kunnen icke tjäna både Gud och Mammon. Matteus 6:24.

Annons

Svenska kyrkan är utsedd av staten till huvudman att sköta all begravningsverksamhet som bekostas med skattemedel. Med begravningsverksamhet menas att för hela svenska folket tillhandahålla och sköta kyrkogårdar, gravplatser, lokaler/kapell för begravningsceremonin, transporter, kremering och gravsättning av kistor/urnor i gravar eller aska i minneslundar.

Där ingår inte själavårdande verksamhet. Inte heller kyrka/präst/organist vid begravning. Det tillhandahålls enbart för medlemmar.

Svenska kyrkan driver numera affärsmässiga begravningsbyråer som tillhandahåller lokaler och personal som ingår i huvudmannaskapet för begravningsverksamheten som betalas med skattemedel. Man vill kringgå det hela med att församlingarna startar aktiebolag och menar då att svenska kyrkan inte är delaktig. Här i Västerås annonserar kyrkans begravningsbyrå med Svenska kyrkans logotyp i annonsen.

Du skall icke bära falsk vittnesbörd mot din nästa. Mosebok 5:20 Svenska kyrkan har här en dominerande ställning och missbrukar sin marknadsmakt enligt konkurrenslagen eftersom Svenska kyrkan är en skattefinansierad begravningsmyndighet. Hur kan detta få förekomma? Frågan måste utredas av Konkurrensverket.

Vi som är affärsdrivande begravningsentreprenörer vill driva affärsverksamhet på lika villkor.

Om Svenska kyrkan fortsätter att driva begravningsbyråer måste Svenska kyrkan fråntas huvudmannaskapet för begravningsverksamheten.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons