Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändarskribenter bör skriva under med namn – VLT svarar

Annons
Även de som inte vill uppge sitt namn ska ha en röst i VLT, skriver chefredaktör Daniel Nordström i ett svar på en insändare,

Var har civilkuraget tagit vägen?

Har noterat att det numera går bra att få insändare införda utan att ange sitt namn, signatur verkar att räcka.

Lite märkligt är det att man kan framföra diverse synpunkter och sedan inte vill stå för dem.

Jag kan ha en viss förståelse om man är i ett mycket utsatt läge och känner att man måste komma till tals i tidningen.

Som det nu är så kan man klaga på eller ha synpunkter på i stort sett vad som helst utan att tala om vem man är, vilket tyvärr innebär att vissa personer får skrivklåda då de inte behöver känna något personligt ansvar för de åsikter de framför offentligt.

Har man en välgrundad åsikt eller ett budskap som man vill föra fram, och står för sin uppfattning, så borde det vara en självklarhet att tala om vem man är.

Insändaren är betydligt mer intressant om man vet vem det är som står för åsikterna.

Anonyma insändare riskerar att betraktas som lite suspekta.

Jan Erik Axman

Svar från VLT: Det är riktigt att VLT under mitt utgivarskap tillåter pseudonym på insändarplats. Anledningen är, precis som du är inne på, att även personer som befinner sig i utsatta lägen och inte vill ge sig till känna ska kunna göra sin röst hörd. Jag anser att det är viktigt i det demokratiska samtalet.

Jag håller däremot fullt med dig att det absolut bästa är om insändarskribenter står med sitt namn. Debatten brukar bli bäst så och jag håller även med dig att den i regel blir mer intressant om skribentens namn uppges. När det gäller debattartiklar kräver vi att de ska vara undertecknade med namn.

Det faktum att vi tillåter pseudonym innebär inte att vi släpper igenom vad som helst. Alla insändare granskas av insändarredaktören och slutligen, om så krävs, av mig som utgivare.

Det finns många som har viktiga saker att säga. Ett antal av dessa vill, av olika anledningar, inte uppge sitt namn i offentligheten. Även dessa personer ska ha en röst i VLT.

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons