Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irriterande med bilåkande poliser på torg och cykelbanor

Annons

Jag håller med Ulf Hedman, som skrev insändaren "Ut och promenera, poliser!" i . Jag är ledamot i individ- och familjenämnden i Västerås. I den rollen har jag en del kontakt med stadens duktiga fältarbetande socialsekreterare. Om man följer med de "fältande" socialsekreterarna ut bland ungdomar i förorter så stöter man ofta på samma fråga som den Ulf Hedman ställer: varför åker polisen så ofta runt på cykelbanor och torg med sina bilar, blängandes på folk genom tonade rutor?

Det är naturligtvis en sak om polisen kör på cykelbanor, torg och i parker under utryckning. Men att slentrianmässigt patrullera på detta bilburna sätt signalerar något annat. Det signalerar att normala trafikregler inte gäller för polisen. Det signalerar avstånd och övervakning istället för deltagande och dialog. Även vi som inte gjort något brott blir illa till mods och irriterade.

När tonåriga invandrarungdomar på Bäckby gör samma reflektioner som distingerade äldre gentlemän ur samhällets översta skikt (Ulf Hedman), då är det dags att lyssna. Således lyfte jag denna fråga på kommunstyrelsen i onsdags, när temat var ordningen i city. Tyvärr blev jag genast avsnäst av vår ordförande, Anders Teljebäck (S), som menade att vi inom kommunen inte ska lägga oss i "polistaktik".

När jag träffat polischeferna i staden har jag dock fått medhåll. Polisledningen förespråkar normal parkering, och att poliserna stiger ur bilarna och rör sig gående eller cyklande på gångbanor och torg. Märkligt att polisledningen säger en sak medan organisationen gör en annan!

Märkligt också att den socialdemokratiska ledaren i kommunen inte anser att vi får ha synpunkter på polisens interaktion med kommunmedborgarna. Anders Teljebäck brukar ju annars vara väldigt snabb att skriva så kallade samverkansavtal mellan polis och kommun.

Faktiskt så snabb att han senast undertecknade samverkansavtalet redan innan han visat det för övriga kommunstyrelsen. (Skälet? Han sade sig vilja få det klart till en inplanerad presskonferens där han skulle synas på bild med polischefen.) Om Teljebäck visat oss andra i kommunstyrelsen avtalet innan påskrift så hade jag definitivt förespråkat en paragraf i linje med Ulf Hedmans synpunkter.

Jesper Brandberg (L), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons