Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag fick offra min hörsel

Annons
Skribentens hörselskada bedömdes som ålderskrämpa och han nekades ersättning. Bilden: docka som används vid bullerforskning.

Läste den 5 mars en debattartikel från de fyra representanter för Hörselskadades Riksförbund i Västmanland som framförde kravet på att erbjuda hörseltest för alla över 67 år.

Det är bara att instämma med förslaget då antalet med hörselskador har ökat i antal. Men som representanterna för Västmanlands HRF-distrikt skriver avfärdas dessa skador oftast som obetydlig ålderskrämpa.

Själv kom jag att drabbas av en hörselskada redan vid 40 års ålder.

Orsaken var att hörselnerven på ena örat var skadad, och inte skulle gå att bota. Eftersom jag i många år har arbetat inom industrins bullriga miljöer såg vi till att alltid vara utrustade med hörselskydd, men det kallades för personlig skyddsutrustning som bestod av bomullstussar som stoppades in i örat. Detta skydd var dock av det primitivaste slaget och kom senare att ersättas med hörselkåpor som dämpade det ihärdiga bullret, men var irriterande att bära och klämde mot öronen.

Under min tid på arbetsmarknaden kom skyddsbestämmelsen om att bullrande miljöer skulle gå att bekämpa redan vid källan. Det betydde att alla maskiner och verktyg och maskiner skulle förses med ljuddämpare för att sänka decibeltalen. Detta kom dock aldrig att slå igenom under min tid i arbetslivet. Därför har jag fått leva med min hörselskada, vilken inte har förbättrats med ålderdomen.

Då jag kom att byta till en arbetsplats där man också hade kontinuerliga hörselundersökningar fick jag beskedet att jag hade normal hörselförmåga. Då berättade jag att där jag tidigare arbetat hade en hörselundersökning visat att jag hade hörselnerven skadad på ena örat.

Vid nästa undersökning upptäcktes detta och jag rekommenderades att begära skadestånd från yrkesskadeförsäkringen. Men ack vad jag bedrog mig, något skadestånd blev det inte. Från försäkringen skyllde de på åldersförändringar. Så får jag leva mitt liv i dövhet, och några fungerande hörselapparater tycks inte finnas, trots otaliga besök hos experter på området. Det finns inte ens batterier som har någon hållbarhet för dessa primitiva apparater.

Sven-Olov Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons