Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpiga vinterpromenader för oss med rullator

Annons

Under snörik vinter får man som fastighetsägare betala favören att sommartid njuta av trädgården – dess frihet, ro och avkastning – med att vintertid ha skyldighet att hålla sin sträcka av trottoaren brukbar och fri från snö.

Har under flera årtionden varit ägare till en stor hörntomt med två långa trottoarer, i en kommun med morgoninspektion att trottoarerna var skottade innan de närbelägna skolorna skulle börja dagens verk. En barnvagn skulle få plats på trottoaren som snömatades med hjälp av plogbilen som även blockerade infarten till garaget med en snövall som ökade snöröjningsjobbet med cirka 30 meter jämte vändplan till huset, som låg i mitten av den stora och svårstyckade tomten.

Snöskyffeln ersattes först av en skrapa och senare av snöslunga som även skulle frisera den vall som plogbilen regelbundet serverat vid garageinfarten.

Att efter denna plikt som snart 93-årig gubbe med rullator söka ta sig fram med rullator på oskottade trottoarer på Blåsbo ger känsla av livstids vinterstraff. Smala trottoarer på Dalagatan med flera bantas av oklippta häckar och ger inte rullatorutrymme trots ibland. käcka tillmälen från yngre bilförare: "Håll dig på trottoaren gubbjävul!"

Trots åldern brukar jag som gammal orienterare, fjällvandrare, löpare med mera försöka ta en daglig promenad till city. Tar ofta bussen, som går en gång per timme, hem, då backarna tar på krafterna och ofta obefintlig snöröjning gör de av ymniga häckar avsmalnande trottoarerna svårforcerade med rullator eller barnvagn.

Olika boendeformer har för- och nackdelar, friheter och förpliktelser. Gamla tvingas kvar i sina stora villor, då de inte kan få tillgång till äldreboende, som skulle lätta tillgången av större bostäder för nya arbetssökande, men båda kategorierna hindras av inlåsning i kategorifixeringar som binder äldre till befintlig bostad och hindrar yngre att få önskvärt tak över huvudet.

Thore Gårmark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons