Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirurgläkare, jobba på – även övertid

Kirurgcheferna på Centrallasarettet skriver gemensamma protestskrivelser till sin ledning inför kravet att spara mer (effektivisera mer?).

Annons

Särskilt svårt blir det att spara när man samtidigt skall producera mer vård för att få del av statens så kallade kömiljard.

För att riktigt ge eftertryck åt sin svåra situation drämmer läkarna till med det värsta de vet, nämligen att man för att uppfylla produktionsmålen skulle ”behöva operera utanför ordinarie arbetstid och ha kvällsmottagning”. Vilken bra idé! Men så kör igång då.

Övertid och skiftgång, både tillfällig och permanent, är vad flertalet andra yrkesgrupper i samhället har tvingats underkasta sig när behoven har tryckt på och det är i dessa sammanhang fullt vedertaget, om än inte alltid uppskattat av dem som tvingas till det.

En operationsklinik innehåller för övrigt en mängd kapitaltung utrustning, ungefär som grävmaskinerna och lastbilarna hos en markentreprenör. Denne måste se till att maskinerna helst går 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan för att klara räntor och avskrivningar.

Varför skulle inte kirurgkliniken tillämpa samma företagsekonomiska normer? Där har ju skattebetalarna dessutom investerat mycket pengar i humankapitalet, ett kapital som tillhör de mest priviligierade och bortskämda i vårt samhälle.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons