Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klappjakt på äldre bilförare

Annons

Debattörer har velat skärpa körkortsreglerna för äldre förare.

Efter ett par tragiska trafikolyckor på kort tid, där äldre bilförare spelat en huvudroll och sannolikt varit skyldiga till vårdslöshet i någon form (ännu har ingen dom fallit), har medierna och proffstyckarna funnit det angeläget att föreslå begränsningar på något vis i de äldres körkortsinnehav. Inte många har uppmärksammat den höga olycksfallsfrekvensen hos särskilt män mellan 18 och 30 år.

Knappt har den debatten avtagit i styrka förrän Sveriges Radio uppmärksammat att drickandet bland de äldre ökat på senare tid. Vanor som leder till ohälsa, risk för sjukdomar och därmed ökade kostnader för samhället. Ja, naturligtvis var det omsorgen om kostnaderna och inte omsorgen om de äldres välbefinnande som stod i fokus. Och vilka är det som skaffat sig extravaganta alkoholvanor egentligen? Den instagrammande after-work-generationen ses regelmässigt i tv med ett glas i handen. Men de är väl osårbara och genererar inga kostnader för det allmänna.

Nu väntar jag bara på ett se nästa inslag i debatten om hur de äldre ställer till det i samhället. Att de har mage att kräva rättvis beskattning, fler bostäder och bättre mat på tallrikarna, ja det vet vi ju redan. Kanske de gamla helt enkelt söker tröst i flaskan , när allting annat tycks gå emot dem.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons