Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunala bolagsjättars vinstjakt slår mot de äldre

Annons

I VLT den 1 juni uttalar sig ordföranden i PRO:s samorganisation i Västerås om pensionärernas utsatta ekonomiska situation – framför allt gällande fattigpensionärerna. Han säger att dessa inte ens har råd att bo på grund av de höga hyrorna och de ständigt höjda avgifterna. PRO-ordföranden Owen Olofsson har fullständigt rätt, det är ett nödrop han ger tillkänna.

De enorma vinster som Mälarenergi och Mimer håvar in borde gå till de ändamål de är avsedda för, inte till de kommunala bolagen och kommunen själv. Var har självkostnadsprincipen tagit vägen?

Nej, de kommunala bolagen följer i stället marknaden i spåren för att nå upp till så höga vinster som möjligt, trots att de fortfarande benämns som allmännyttiga. PRO:s nödrop är värt att tas på allvar, ty de flesta pensionärer har inte råd att delta i dessa företags vinstjakt. Detta bör också bekantgöras för kommunerna som anser att deras bolag ska vara vinstgivande.

Det måste förr eller senare tas hänsyn till de usla pensioner som flertalet av pensionärerna ska leva av. Visserligen har regeringen lovat pensionärerna en höjning av pensionerna med cirka 200 kronor per månad. Men detta kommer att ske först nästa år. För pensionärerna är detta endast en droppe i havet, och innan dess ska det hållas val, och efter dess vet vi inte om det blir några höjningar alls.

Det är självfallet bra att PRO upplyser om pensionärernas svåra ekonomiska situation. Men pensionärernas intresseorganisation har inte någon förhandlingsrätt för att kunna förbättra läget för oss pensionärer. De pensionärer som eventuellt finns i riksdagen eller andra beslutande har pensionsersättningar som vida överstiger de nålpengar som fattigpensionärerna står för. Deras intresse för en allmän pensionshöjning torde vara begränsat.

Vad kan då PRO göra utöver att enbart klaga i form av nödrop? Hur vore det att bilda opinion mot den utsvältningspolitik som nu pågår mot landets fattigaste pensionärer.

Sven-Olov Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons