Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstigt att inte Mälarenergi håller budget

Annons

Ytterligare ett år som Mälarenergi inte klarat sin budget. Det är lite konstigt när man har monopol på fjärrvärmen och höjt taxorna kraftigt de senaste åren.

Men att lägga ett stort antal miljoner på en utredning om förgasning av sopor kunde man ha besparat skattebetalarna. Man kunde helt enkelt ha tagit telefonen och ringt till de bolag som gjort utredningar om detta. Vissa har också provat förgasning i mindre skala.

Eftersom tekniken ännu inte finns för att kunna elda förgasade sopor med acceptabelt resultat, så är det inget för Mälarenergi att utreda eller satsa på. Jag tror inte att ME:s kunder eller Västerås invånare är intresserade av något forskningsprojekt som kan kosta hur mycket som helst.

Det är också allvarligt att man förlorat flera år i förnyelsen av kraftvärmeverket. Förgasningsprojektet är inte någon förnyelse utan kommer enbart att vara en anrikningsanläggning för Europas gifter, som följer med soporna och skall lagras i Västerås med omgivningar. Dessutom skall man elda gasen i en 40 år gammal panna som kanske sjunger på sista versen.

Den debattartikel alliansen hade för någon vecka sedan var positiv, man vill satsa på förnyelsebart bränsle i form av skogens råvaror. Det är nog den enda vägen om Västerås vill kunna kalla sig en miljövänlig stad i framtiden. En ny anläggning för biobränslen med känd teknik. Kanske bra att samtidigt passa på med en förnyelse av ledningen på Mälarenergi.

Solveig Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons