Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsumtionshysteri – och girighet

Jag har tänkt skriva en insändare många gånger men aldrig kommit till skott. Det som fick mig att göra det var vad Lars Kallsäby och Christina Ersson skrev på debattsidan i VLT den 15 januari.

Annons

De skrev så här: ”…och människorna kan konsumera ungefär som vanligt, vilket var tydligt då julhandeln som vanligt slog rekord.”

Det intressanta var att i samma tidning fanns det en artikel om girighet! Välskrivet och thought provoking (tankeväckande) tycker jag. Jag tycker det är synd att politikerna tycker det är ok med dagens fruktansvärda konsumtionssamhälle. Erikslund bli bara större och större, det känns som att varje stad tävlar mot varandra om vilken som kan få flest människor att spendera mest pengar. Argumentet för detta är att man skapar nya arbetstillfällen och tillväxt i ekonomin, men är detta verkligen en hållbar utveckling?

Många som läser detta tror säkerligen att jag är en bakåtsträvare men jag håller inte med. Det finns hur mycket jobb som helst inom forskning och utveckling av framtidens energibehov/energikällor/effektivisering. Transport i framtiden? Ett exempel: tänk om utvecklingen av elbilar hade gått så fort som mobiltelefoniutvecklingen.

Fördelarna med detta globala samhälle är många, men nackdelarna, som exempelvis all tillverkning av produkter, kläder (utnyttjande av människor), mat, transporter (påverkan på miljön) med mera kunde bli mindre om man i stället satsade lokalt. Det skulle även leda till flera arbetstillfällen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons