Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg nivå på det skrivna språket

Annons

Tack Torbjörn Einarsson för ditt svar 25 februari! Det är både välskrivet och innehållsrikt. Jag uppskattar diskussionen och har två kommentarer:

Din beskrivning av svenska som levande språk känns som skrivet på näsan, eftersom jag redan är bekant med innebörden. Naturligtvis invänder jag inte mot språkets naturliga förändring i att ord tillkommer eller utgår. I ordet vårdat lägger jag fokus på ordval, som passar i sammanhanget, och meningsbyggnad, som någorlunda följer gängse språklära.

Dagens offentliga skriftspråk verkar över lag vara och är efter min smak ganska dåligt.Jag antar att du klassar mig som självpåtagen språkvårdare. Jag är inte proffs i ämnet, men vilka skulle vara berättigade att diskutera ämnet språkvård? Är det språklärare, ledamöter i eller andra personer auktoriserade av Svenska Akademien? När det gäller vanliga ämnen som skola, vård och bostad, deltar många icke-proffs med synpunkter i debatten, och ingen lär anmärka på att de försöker representera självpåtagen sakkunskap. Vad skulle hindra att amatörer säger sin mening också i det ovanliga ämnet språkvård?

Synpunkter emotses från fler personer intresserade av ämnet.

Stig Nylén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons