Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längre straff ger mindre tid för kriminella att begå brott

Annons
Anstalten i Mariefred

Rättsexpert Dennis Martinsson skriver i VLT den 20 juni att allmänhetens generella uppfattning att längre straff bör utmätas inte helt överensstämmer med faktisk forskning på området. Han menar att när personer med den inställningen får ta del av konkreta fall så ändras inställningen till att mera ligga i nivå med juristdomares. Naturligtvis är detta helt beroende på vilka konkreta fall man väljer. Att hitta fall med förmildrande omständigheter, underliggande tendenser och förklaringar till brottet torde knappast vara svårt.

Även SVT är väldigt positiva till att hitta ursäkter – oftast socioekonomiska – till begångna våldsbrott, nu senast i samband med tre döda vid skjutningar i Malmö. Martinssons åsikter kan inte korrekt bedömas utan att betydligt djupare redogöra för de rättsfall som använts av forskare som vill påvisa tesen att svensken egentligen inte vill ha strängare straffsatser.

Hur man än vänder och vrider på ämnet så kvarstår faktum att ju längre en kriminell sitter frihetsberövad – desto färre lagbrott kan han göra och därmed torde det totala antalet brott drastiskt minska vid betydligt längre utdömda fängelsestraff. Man bör också ta hänsyn till att yrkeskriminella oftast bara döms för en bråkdel av de brott som begåtts – mörkertalen är stora.

Leif Kullberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons