Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LED-lampor lönar sig visst

Replik till Kjell Björklunds insändare om energibesparing (VLT 4/1) och Ove Fredriksson på Nonstop (VLT 8/1).

Annons

För cirka 15 år sedan gjorde jag beräkningar för att klargöra om det lönar sig att använda lågenergilampor. Jag utgick från en 140 kvadratmeter stor ”idealvilla” där alla inställningar och parametrar är perfekta. Belysningen med glödtrådslampor och lysrör höjer innetemperaturen med endast 0,4 grader. Detta kan kroppen i normalfallet inte registrera. Reglerutrustningen för värme har inte den känsligheten att den sänker tillförd energi för så liten störfaktor.

För gamla reglersystem för vattenburen värme är ställintervallet 1,5–2 grader och nya moderna cirka 0,7–1 grader. Alltså påverkas i allmänhet inte rumsgivaren av en temphöjning om 0,4 grader. Detta förutsätter dessutom att reglercentralen, styrventilen och cirkulationspumpen är rätt dimensionerade. Erfarenhetsmässigt är de till 80 procent alltid för stora vilket påverkar känsligheten negativt.

För elradiatorer gäller att gamla radiatorer med bimetalltermostater har ett ställintervall på 2–3 grader och nya moderna elektroniska 0,2–0,3 grader. Dock sitter de oftast monterade på radiatorn som är placerad under fönstret. När strömmen bryts kommer kallras att påverka termostaten.

Av ovansagda konstateras att det lönar sig att släcka belysningen eller byta till lågenergi/LED-lampor.

Dessutom är det svårt att generalisera. Störfaktorerna är många, till exempel tunga, tröga värmesystem, trögheten i byggnaden, vind och solinstrålning, placering av rumsgivarna kallstrålning/fukt/konvektion i rummet (kan beräknas med riktad operativ temp) och övrig värmebelastning i rummet. Dessa faktorer försämrar bara ytterligare för glödtrådslamporna.

Slutligen: byt till energisnål utrustning/lampor. Det lönar sig alltid.

Dipl ing i process och energi

Björn Bünger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons