Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lejdhamre: Vem äger rätten att bestämma hur vi kan tala om Gud?

Annons

Klyv Svenska kyrkan”, ”Svenska kyrkan har gått över en gräns!” ”Jag funderar på att gå ur Svenska kyrkan”, ”Ingen politik i kyrkan!” ”Kyrkan – en lekstuga!” så ungefär har tongångarna klingat i VLT de senaste veckorna. Att Jesus omnämns som ”hen” förefaller vara droppen som fått en bägare misstro mot Svenska kyrkan att rinna över.

Kära alla ni som låtit er störas av pronomenet hen, vad är det som är viktigt att betona beträffande Jesus? Vad i Jesu livsgärning, död och uppståndelse har fångat och fångar fortfarande människor uppmärksamhet? Vad har fått och får fortfarande människor att i Jesus se en förebild, ett livsmönster att följa? Vad i Bibelns berättelse om Jesus håller att såväl leva av som att dö på?

Den Jesus som framträder i evangelierna helar sjuka, utmanar sin tids andliga etablissemang, låter en blödande kvinna röra vid sig, botar henne från sjukdom och befriar från det stigma som sjukdomen medförde; denne Jesus lyfter fram att materiell rikedom kan stå i vägen för kontakt med tillvarons djupdimension. lyfter fram en person från ett föraktat folkslag som föredöme vad gäller barmhärtighet, utmanar en icke-traditionell familjebildning för att bara ta några exempel ur evangelierna. Vad i dessa berättelser är det viktigt att lyfta fram?

– Vilken/vilka av alla dessa exempel saknar politisk relevans?

– Och den där gränsen som Svenska kyrkans anses ha överträtt, vem äger rätten att bestämma var gränsen går för hur vi kan tala om och till Gud?

Svenska kyrkan – en lekstuga. Bilden inspirerar! Beroende på hur vi ser på leken. För mig är det i leken vi – på fullt allvar – får pröva olika sätt att vara människa, öva att leva oss in i livets mångfald. Detta, menar jag, gäller i hög grad ”kyrklek”. Den leken ger dessutom tillfälle att berika och vidga både tankar och tal om treenig Gud, ger övning i att släppa loss Gud ur det trånga, språkliga fängelse, i vilket Gud så länge hållits fängslad.

Agneta Lejdhamre

TD, präst i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons