Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarenergi utreder alternativa energikällor

Annons

Svar på Dag Engvalls insändare ”4 frågor till Mälarenergis ledning” (VLT 4/1).

Arbetet med att ersätta det fossila bränslet kol, men även torv, med avfallsbränslen och få en anläggning som under lång tid framöver kan fortsätta att producera prisvärd fjärrvärme och el pågår för fullt.

Oavsett teknikval innebär detta investeringar på flera miljarder kronor och därför krävs ett gediget planerings- och utredningsarbete för att få en så bra lösning som möjligt.

Förgasning är ett intressant alternativ som har framtiden för sig. Därför har vi valt att utreda alternativet fullt ut och har även begärt in offerter från leverantörer. Eftersom utvärdering av dessa pågår kan vi inte kommentera vilka eller hur många som deltar i denna process.

Skulle alternativet med förgasning inte vara tekniskt och/eller ekonomiskt möjligt utreder vi parallellt konventionell avfallsförbränning med lite olika tekniker. I alla alternativ finns flera gemensamma frågor som inte är beroende av teknikval och i vårt arbete behandlar vi allt från inköp och hantering av avfallsbränslen, till markfrågor, tillståndsfrågor och hantering av de askor som uppstår.

Styrelsen, som väl är insatt i alla frågeställningar, har tillsammans med ledningen ställt ett antal krav som måste uppfyllas. Nästa steg är att i början av 2010 ta ställning till om dessa frågeställningar är besvarade, eller om vi behöver jobba vidare med de andra alternativen.

ordförande Mälarenergi AB

Kenneth Jönsson,

VD Mälarenergi AB

Christer Malm,

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons