Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mata vår framtid med förstånd

I höstas var jag och flera föräldrar med mig på informationsmöte om bland annat skolmaten i Surahammar.

Annons

Det som gjorde mig mest bestört var att kommunens representant inte kunde svara på alla frågor eller velade på svaren.

Jag har jobbat i restaurangbranschen i över 25 år, som anställd, köksmästare, krögare och sedan fyra år som gymnasielärare inom hotell- och restaurangutbildning. Hade jag inte kunnat svara på frågor om min verksamhet så hade jag fått sparken innan grytorna kallnat.

Hur kan politikerna vara så oinsatta när det gäller skolmaten? Till exempel Melker Andersson och Bert Karlsson visar att det går att förändra verksamheter inom ramen för upphandlingar, budget och styrning. Allt handlar om vilja och kunnande.

Man kan inte revidera ett kostprogram eller kostpolicy lite då och då, utan minst två gånger per år, då det ständigt framkommer nya råd och rön samt ny forskning.

Min undran till Barn- och utbildningsnämnden i Surahammar är: Hur många av årets cirka 220 arbetsdagar äter ni den mat som serveras i skolan, som både ser tråkig ut och smakar konstgjort? Och hur många anonyma enkäter har gjorts med personalen om hur de upplever situationen? Jag kan säga utifrån de jag talat med att de är allt annat än nöjda och att de vid flera tillfällen framfört kritik men inte fått gehör. För en restaurang betyder det sannolikt konkurs att inte lyssna på omgivningen, men våra barn har inget val!

Våra barn är vår framtid och om vi övervägande serverar halv- och helfabrikat så kommer deras förmåga att förstå kosten och matens betydelse att försämras och sluta med att kommande forskning visar på ökning av både sjukdomar och fetma som följd, samt att dessa barn i sin tur kommer att öka inköpen av dessa fabrikat i vuxen ålder då de inte vet annat. Det finns barn i dag som tror att fiskpinnar är en fisksort och att grönsaker växer i affären.

Barn- och utbildningsnämnden i Surahammar måste ta tag i saken och utreda vad man kan göra och hur det ska göras. Jag ställer gärna upp gratis för alla barn i Surahammar för att förbättra situationen. Under flera år av mitt yrkesverksamma liv har jag förändrat verksamheter radikalt från 80 procent prefabricerade produkter till cirka 10 procent inom något år.

Jag, liksom många med mig, kräver som föräldrar, medborgare och skattebetalare att man förstår allvaret i detta.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons