Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med väktare i hälarna – en Maxi-thriller

Annons

Jag har precis lämnat jobbet när jag bestämmer mig för att åka till Maxi. Jag behöver köpa köttfärs, bacon och tonfisk, ja allt som hör till när man kör LCHF-metoden. Kilon har byggts på under julen och nu ska de väck! Tre veckor med denna metod innebär att jag tokläser ALLT om näringsinnehållet i alla förpackningar. Och denna dagens shoppingrunda gör jag det extra grundligt.

Väl inne på Maxi börjar jag sondera terrängen. Brusvitaminer åker ned i vagnen och faller rakt igenom gallret. Jag plockar upp dem och lägger dem på den lilla sitsen i varuvagnen. Hittar en pytteliten nagellacksflaska med den perfekta rosa färgen. Den är så liten så jag inte vågar lägga den i vagnen på grund av risken att tappa den. Jag håller den i stället i ett stadigt grepp i min högra hand.

Sakta strosande kikar jag på vattenkokare. Rostfritt, så snyggt! Oj, ost, det innehåller väldigt lite kolhydrater! Tittar på minst tio olika sorter för att se antalet kolhydrater på varje förpackning. Väljer två sorter och lunkar vidare. Jag köper grädde, den fetaste, läser noggrant vilken variant som är bäst av turkisk och grekisk yoghurt. Botaniserar vilt bland påsarna på nöt- och fröhyllan. Stoppar efter detaljerad undersökning ned solrosfrö och pumpafrö i vagnen.

Långsamt jobbar jag mig närmare kassan. Ringer hem, sonen vill ha jordgubbssylt (suck, massor av kolhydrater) och spraygrädde! Jag får göra en helomvändning och jobba mig tillbaka till gräddhyllan. Hittar spraygrädde, köper lättsockrad sylt och fortsätter sedan att med en pedants fanatiska koncentration gå igenom näringsinnehållet på alla chokladkakor med tillräckligt hög kakaohalt. Det tar tid. Köper en sort med bara 30 gram kolhydrater/100 gram. Inget slarv här inte. Jag har nu varit i affären i en och en halv timme, går fram till kassan, lastar upp allt på bandet, betalar och plockar i mina kassar.

Glad i hågen går jag mot utgången men hinner inte långt förrän en man stannar mig och vill ställa en fråga. Nej, tänker jag, inte Tele2 nu igen. Mannen säger:

– Ursäkta, nagellacket du tidigare höll i din hand, finns det med på kvittot? Jag stirrar frågande på mannen och svarar:

– Självklart! Vad menar du?

– Jag såg aldrig att du lade nagellacket på bandet, fortsätter den vänlige mannen.

- Klart du får se kvittot, svarar jag, men mannen säger att han tror mig på mitt ord. Envist hävdar jag att han nu ska titta på kvittot. Han nickar nöjd när han ser att nagellacket finns med. 22,50 kostade det. Totalsumman var på 1 100 kronor. Jag ser sedan en Securitas-vakt stå bakom mig med armarna i kors och jag utbrister:

– Menar ni att ni har följt efter mig ÄNDA från det jag tog nagellacket från hyllan och sedan hela min otroligt omständiga shoppingrunda?

– Ja, suckar Securitas-vakten tungt medan den vänliga mannen än en gång förklarar att han verkligen hoppas att jag inte har tagit illa upp.

– Nejdå, inte ett dugg, svarar jag muntert, säger adjö till herrarna och fortsätter mot bilen.

Jag skrattar hysteriskt när jag gång på gång för mitt inre ser hur dessa män smugit efter mig i en och en halv timme, studerande varenda rörelse jag gjort, spanat in varenda paket jag läst på för att kunna avgöra om jag skulle försöka smussla undan den lilla nagellacksflaskan någonstans. Jag har denna vinterkväll spelat huvudrollen i en rafflande actionfilm på ICA Maxi utan att ha den blekaste aning om att jag var centralfiguren allt cirklade kring. Jag kan ju inte ha någon koll alls! Två män som i nittio minuter hade full koncentration på bara lilla mig och jag märker ingenting. Otroligt! En passande titel på denna vardagsthriller skulle kunna vara ”Den aningslösa kvinnan” eller möjligen den mer nagellacksinspirerade titeln ”Passion for pink”! Förhoppningsvis blir detta också den enda gången jag spelar huvudrollen i en Maxi-thriller som denna.

Men det är klart, behöver ICA-Stig någon gång en kolhydratfixerad, nagellacksshoppande, chokladälskande och helt aningslös kvinna i sin reklam så är det klart jag ställer upp!

Marta Wallin Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons