Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Min mamma blev överöst med antibiotika

Annons

Med anledning av artikeln i VLT om antibiotika. Läkarna säger att en onödigt stor förskrivning av antibiotika ökar risken att bakterier blir resistenta och att arbetet att få ned förbrukningen är viktigt. Jag håller med.

Min mammas är över 80 år och hela hennes sommar/höst har bestått av läkarbesök, prover och apoteksbesök. Hon har farit som en skottspole mellan olika vårdinrättningar. Man måste vara frisk för att orka vara sjuk.

Det började i juni, då fick min mor urinvägsinfektion. Läkaren kontrollerade inte bakterietyp utan skrev ut en standardantibiotika i fem dagar. Denna kur hjälpte inte, besvären återkom. Min mamma fick då ta bussen till vårdcentralen till en ny läkare och fick en ny kur med samma sorts antibiotika. Samma visa igen. Besvären återkom. Dags för ett nytt läkarbesök och tillika en ny antibiotikakur. Nu en ny sort. Och så har det fortsatt.

Min mamma har nu ätit sin femte! kur med antibiotika. För samma sjukdom. Nu mår hon bra och har fått en remiss till urologen. Ska bli kallad inom 90 dagar, det går undan i Sverige.

Totalt har hon haft besvär i fem månader och har ätit fem antibiotikakurer. Denna “besparande” behandlingsmetodik, har gett min mamma en sommar/höst av konstant sjukdom och värk. Med rätt behandling hade hon varit frisk på sju dagar. Att jobba smart hade varit att:

– Ta prov och kontrollera bakterietyp

– Ge en antibiotikakur i sju dagar som fungerar mot just den bakterien

Det hade varit att seriöst arbeta för att få ned användningen av antibiotika.

Månskensdoktor Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons