Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något nytt behövs i riksdagen

Annons

Jimmie Åkesson (S) och statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagsdebatt.

Inför nästa års val har högeralliansen beslutat sig för att avlossa sitt grova artilleri mot Löfven-regeringen. Deras träffsäkerhet är nog inte den bästa då Löfven har starka krafter på sin sida som kan bestämma åt vilket håll det kommande valet kommer att gå. Storkapitalet är för närvarande förnöjsamt med den högkonjunktur som infunnit sig, och ser fram emot ännu högre profiter i och med att arbetslösheten kan hållas i en för dem skälig nivå.

Allianspartierna tycks ha fastnat i sin egen fälla angående förhållandet till Sverigedemokraterna. Moderatledaren Anna Kinbergs frieri till Sverigedemokraterna har inte tolererats av samtliga allianspartier. Och Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har tackat nej till en sammanslagning mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna, kommer inte på fråga för att söka en gemensam riksdagsmajoritet. Däremot kan han tänka sig samverkan i politiska sakfrågor.

Sverigedemokraterna har blivit allianspartiernas svåraste huvudvärk, men regeringspartierna är ingalunda opåverkade av Sverigedemokraternas närvaro. Också de tar med tacksamhet alla de riksdagsröster som Sverigedemokraterna ger regeringen. Orsaken till detta står att finna i det som hände en bit bakåt i tiden, nämligen den så kallade decemberöverenskommelsen som hade i syfte att kringskära Sverigedemokraterna.

Överenskommelsen kom aldrig till utan blev ett enda stort fiasko. Sverigedemokraterna kunde återvända till riksdagen i trygg förvissning om att kunna fortsätta sitt provokativa parlamentariska arbete. I opinionsundersökningarna har de fått stort medhåll och har till och med kunna ikläda sig martyrkoftan som det parti som misshandlats av övriga partier.

Hur det kommer att gå i det kommande valet är i dag svårt att sia om, men att högervridningen av svensk politik i dag är alarmerande bör komma till väljarnas kännedom. Orsaken till detta förfall är de i dagens riksdag representerade partierna. Något nytt och progressivt måste komma i deras ställe!

Sven-Olov Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons