Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När kommer Akademien – filmen?

Annons

Vem ska spela Horace Engdahl?

Vem blir först med att skriva filmmanus om Svenska Akademien? För filmduken, teatern eller tv.

Det måste vara rena drömjobbet för en kreativ författare, utan att han eller hon för den skull behöver vara ett snille med smak. Sverige har, det vet vi, enormt duktiga film- och teaterskapare så det är väl bara att börja knappa på datorn.

Det finns alla ingredienser i Akademien-såpan. Sexet (kulturprofilen), tragiken (ledamöter som likt tio små svarta pojkar faller ifrån en och en) och slutligen komiken. Den svarar Horace Engdahl och Sture Allén för, två personer som uppträtt och uppträder som pajasar. Båda har varit ständiga sekreterare i akademien och tycks helt sakna takt och ton och är mil från akademiendevisen snille och smak.

Rollistan då? En del är givna.

Suzanne Reuter blir Sara Danius, Reine Brynolfsson tar över som Horace Engdahl och Henrik Dorsin blir Peter Englund, även han en ständig sekreterare men just nu på avhopparbänken. Även en fjärde roll är helt klar, självklart gestaltar Jan Malmsjö åldermannen Göran Malmqvist.

Sedan lite värre, men Rolf Lassgård måste vara med, varför inte som Anders Olsson, inhoppande ständig sekreterare. Kjell Bergqvist – ja, han blir Pär Westberg?

Sedan höll jag att glömma Philip Zandén, men han är som klippt och skuren för rollen som Klas Östergren. Och syrran Jessica Zandén blir huxflux Sara Stridsberg.

Övriga roller överlåter jag åt castingchefen att tillsätta, något ska väl han eller hon göra.

En publiksuccé är given, oavsett om det blir scenteater, vita duken eller sex avsnitt i tv.

Jag bara längtar!

Olle Stenberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons