Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När skall jag bli svensk?

Annons

Vi bor i Sverige och har svenskt pass med ses ändå inte som svenskar, skriver Mohammed.

När blir jag svensk? En fråga som jag brukar ställa varje dag. Jag och min familj flydde från ett land där vi var andra eller tredje klassens medborgare under viss period och hade krig cirka 20 år. Då bestämde vi att flytta till ett land som ger oss trygghet.

Vi var Invandrare, sen blev vi Svenskar med annan bakgrund, sen blev vi enligt regering Nya Svenskar (nästan samma som svarta amerikaner!), fortfarande inte SVENSKAR!

Är det samhället som inte räknar oss som riktiga svenskar, eller är vi inte blonda med ljust hår? Regeringen som inte segregerar mellan medborgarna? Ok då började jag kolla runt.I skolan finns modersmålsspråket, och det är jättebra för barn, då behåller de sitt gamla lands språk, pratar hemma med sina föräldrar och även släkt och bekanta. Bra insats från regeringen. Men när man kommer till vuxna, då lär de något som heter SAS (Svenska som andra språk) och när jag frågade varför det inte heter SFS (Svenska som första språk) fick jag till svar att det kallas så här i systemet! Är det fel i systemet?

Skolsystemet är byggt på ett sätt, svenskar och icke svenskar. Även statistiken kommer med olika benämningar, folk med svensk bakgrund och andra med icke svensk bakgrund. Detta gäller även arbetslöshet i samhället, ungdomar och vuxna.

Felet är systemet, systemet som segregera oss och gör oss (utländska) till andra eller tredje klass medborgare, trots att vi är lika inför regeringen, har liknande rättigheter och skyldigheter, men fortfarande vi är invandrare.

Vi bor i Sverige, har svenskt pass, har vårt hus eller bostad här i Sverige, betalar skatt till svensk myndighet, jobbar på svenska arbetsplatser, pratar svenska mer än ett annat språk dagligen, är med svenskar på arbetsplatsen mer än vi är hemma med våra familjer och så vidare.

Jag ställde frågan till mina barn, när blir ni svenskar? Det visste de inte, kanske jag ställer samma fråga till mina barnabarn och förhoppningsvis får svar!

Jag har väckt frågan inom politiken och fått svar att det är en känslig fråga, varför känslig? Varför kommer jag ihåg mitt gamla lands nationaldag och firar den men knappt kommer ihåg den svenska nationaldagen! Varför är det viktigt för oss att följa upp vad händer i vårt gamla land och inte vad som pågår i Sverige?

Varför är det viktigt att gå och rösta när det är val i det gamla landet men kanske inte i svenska valet?

Varför får vi fortfarande samma fråga som vi fick för mer än 15 år sedan från svenskar, trivs ni här i Sverige? Är vi gäster, eller fortfarande invandrare? Varför får vi samma fråga omigen: Åker ni till hemlandet? Snälla, Sverige är hemlandet.

Vi hör i media om våld och bekymmer i utsatta områden, eller områden där det bor folk med icke-svensk bakgrund, eller lågutbildade människor, även polisen och regeringen använder samma begrepp. Vem hade placerad oss i de områdena, vem stämplar de områdena med ett utländskt varumärke? Vi eller andra?

Jag önskar att regeringen ska ta frågan på allvar och hitta lösningar, vi hjälper till om vi ser att det finns intresse hos regeringen. Eller ska vi grunda ett politiskt parti och kalla det Invandrardemokraterna och kämpa för att blir första klass medborgare? Jag gillar detta land, jag tycker att vi har fått mycket från Sverige och vi måste vara riktiga, lojala medborgare som gör vårt bästa för Sverige.

Jag hoppas att jag upplever den dag då jag känner mig SVENSK innan jag dör, eller kanske denna dag aldrig kommer!

Mohammed

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons