Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunnighet om hur trafik beskattas

Annons

Utländska långtradare kör mycket billigare än svenska.

Tack Eric Thorsell för din insändare om beskattningen av drivmedel som drabbar landsbygden hårt. Miljöpartiet och Socialdemokraterna har tankar på att beskatta drivmedlen ytterligare, en katastrof för dem som bor och dem som driver företag på landsbygden.

Jag tog kontakt med Sveriges Åkeriföretag, Mårten Johansson, och fick besked att dieseln för fordon i Sverige beskattas med cirka 5,65 per liter, och EU rekommenderar 3,17, = 2,48 mindre per liter. Det är inte förvånande att det vimlar av utländska långtradare i Sverige.En långtradare/timmerbil drar cirka 5,5 liter per mil. Så kör en utländsk långtradare 13,64 kronor billigare per mil.

Om den svenska bilen kör 20 000 mil per år så betalar den svenska 272 000 mer i skatt. Totala skatteuttaget, enligt Mårten Johansson, på en svensk långtradare/timmerbil per år är 634 000 kronor. Visserligen så har den utländska långtradaren en mindre kombination, så den drar inte fullt så mycket per liter.

Våra politiker har inte en aning om hur trafiken beskattas, vilket drabbar landsbygden hårt för dem som vill bo och verka i en fin miljö.

Bengt Södersten

Bysala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons