Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önstabranden: Döm inte när du inte vet något

Annons

Jag läser i VLT om det skadeståndskrav de fem ungdomarna, ansvariga för Önstabranden, kommer att drabbas av. Läser även den insändare som anser att kravet är orimligt. Jag läser sedan på VLT:s Facebooksida, där kommentarerna till största delen handlar om att de här ungdomarna är vidriga svin med värdelösa föräldrar. Föräldrar som helt misslyckats med sin uppfostran och som nu ska ta sitt ansvar för att deras ouppfostrade barn/ungdomar begått en brottslig gärning.

Det gör ont att läsa och inse att i vårt samhälle idag finns det ingen form av eftertänksamhet och reflektion. Vad är det som gör att det känns rimligt att uttala sig om något man egentligen inte vet något om och kommentera på ett mindre trevligt sätt?

Vem av alla de som uttalat sig om ouppfostrade ungdomar med föräldrar som inte bryr känner dessa ungdomar/föräldrar? Vilka har verkligen har en grund för det de säger? Finns det någon som kanske kan förstå att det förmodligen ligger annat bakom en sådan här gärning?

Kan det vara så att det finns mångåriga svårigheter av olika slag och skrik på hjälp från föräldrar men denna hjälp inte getts? Kan man faktiskt tänka sig att det kan vara så för en eller flera av ungdomarna?

Givetvis ska man straffas vilket också har skett. Givetvis ska en rimlig summa skadestånd krävas in.

Vart tog talesättet ”alla är värda en andra chans” vägen? Förståelse för att alla kanske inte haft det lika lätt eller samma förutsättningar som dina eller mina barn? Jag blir otroligt illa berörd av den syn som finns på ungdomarna och deras föräldrar och av bristen på förståelse för att det är mer komplext än vad som exempelvis framgår i media.

Det är alltid lätt att vara kritisk mot andra. Det räcker med att göra ett försök att sätta sig själv i den aktuella situationen för att inse att man kanske inte ska vara så dömande. Är all ni som dömer helt säkra på att föräldrarna stått på sidan och tittat på när ungdomarna glidit åt fel håll?

Vad har vi för samhälle idag där ingen som helst förståelse finns för andra människor? Ingen insikt om att vi alla har olika förutsättningar och olika livssituationer som gör att alla inte gör precis som du. Den här bilden och synen gör mig oerhört rädd för hur vårt samhälle idag mår. Jag ber dig att tänka efter en gång till innan du skriver just den där elaka och dömande kommentaren. Det finns en människa bakom handlingen som förmodligen inte mår speciellt bra idag.

Förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons