Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestinier i Östra Jerusalem är inte medborgare i Israel

Annons

REPLIK. Kajsa Dovstad uppmanar i sin ledare Israel att sluta diskriminera män. Ledaren kopplat kravet till att Israel är en demokrati som har ett "fungerande rättsväsen och lagarna baseras på universella mänskliga rättigheter - något som också är bra för de 300 000 palestinier som lever som israeliska medborgare i Östra Jerusalem.”

Det stämmer inte. De 300 000 palestinier som bor i Östra Jerusalem är inte israeliska medborgare. De har uppehållstillstånd i Jerusalem, men de saknar rösträtt i Israel. De får bo i Östra Jerusalem, men har absolut inte rätt att bosätta sig i Tel Aviv, Haifa eller någon annanstans i själva Israel.

Deras uppehållstillstånd är villkorat av ett komplicerat och finurligt nätverk av regler. Om man åker utomlands för studier under en längre period kan man förlora sin rätt att bo i staden och bli hindrad att återvända. Man får gifta sig med vem man vill, men om maken eller makan kommer från andra områden får de normalt inte tillstånd att bosätta sig i Östra Jerusalem.

De palestinska invånarna i det ockuperade Östra Jerusalem måste kontinuerligt bevisa att deras ”center of life” är stadigt i staden. Att man har en affärsverksamhet annorstädes kan var anledning nog att bli av med uppehållstillståndet. Palestinierna i Östra Jerusalem betalar skatt, men deras områden är starkt eftersatta och den kommunala servicen är minst sagt bristfällig. Sopphögar växer och hålen på gatorna gapar stora.

Ernesto Katzenstein Västerås

SVAR DIREKT

Alla 300 000 palestinier som lever under israeliskt styre i Östra Jerusalem är inte medborgare, många har permanent uppehållstillstånd. Den digitala versionen av artikeln är nu ändrad och en rättelse publiceras på ledarsidan i VLT:s pappersupplaga idag. Därmed inte sagt att inga palestinier i Östra Jerusalem har israeliskt medborgarskap. Många har sökt och fått medborgarskap, även om processen ibland ifrågasätts från både palestinskt och israeliskt håll.

Kajsa Dovstad vikarierande ledarskribent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons