Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prata inte illa om mina vänner

Annons
Det är lätt att prata svepande om

Mitt livsprojekt. "Mina" newcomers. Det är, till 97 procent, människor som flytt sina ursprungsländer på grund av vem de är, vem de älskar och/eller hur de identifierar sig. Det har de alla gemensamt. För övrigt är de alla, var och en, unika individer. De bor nu i delade lägenheter. med allt vad det innebär av både fördelar och nackdelar.

De har, (vissa har mindre), cirka 1800 kr i månaden i ekonomiskt stöd. Det ska täcka allt. Mat, hygien, resor, kläder, skor ja kort sagt alla levnadsomkostnader. Hade du klarat det?

Det är väldigt sällan jag hör någon klaga på detta. De flesta är bara så glada att de, för första gången, är (någorlunda) trygga. Och att de har en gemenskap där de är accepterade och har fått vänner som accepterar dem.

Det talas om flyktingar. Som grupp. Dessa, alla mina vänner, med fruktansvärda historier i sin bakgrund, är inte vanliga flyktingar. De flyr (oftast) inte från krig i dess vanliga bemärkelse.

De flyr från familjen, "vännerna", arbetskamraterna, regeringen, grannarna, ja allt det som vi vanligtvis har i vår vardag som positiva sociala nätverk. Det finns ingenstans att gömma sig. På grund av vem de är.

Kan du välja vem du är? Du kan välja dina handlingar, det är sant, men om de handlingarna går rakt emot ditt inre väsen? Det går inte att föreställa sig för oss som är så privilegierade att vi är födda/uppvuxna i vårt land.

Så gör mig en tjänst. Tänk en runda till innan du uttalar dig illa och kränkande om dessa mina vänner. Tänk en gång till innan du tycker att "de ska minsann vara tacksamma" för den som ska vara tacksam är du! Som aldrig har att behöva fly från allt på grund av vem du är!

Marianne Möllerström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons