Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat drift är ingen garanti för bra skola

Annons

Karl Beijbom gillar privata skolor och vårdföretag (krönika 19 juni). Men han gör det enkelt för sig när han jämför det bästa privata företaget med det sämsta kommunala.

Jag har jobbat på både privata och kommunala skolor. Den absolut sämsta skolan för både personal och elever var privat. Det betyder inte att jag drar den slutsatsen att alla privata skolor är dåliga. Men den här skolan är ett bra exempel på en skolledning som lät penningpåsen styra alltför mycket och för lite tänkte på kvalité.

En av de saker som var dåligt på den här skolan var det som Karl Beijbom anser är en fördel med privata skolor. Det vill säga det faktum att lärarna hade mycket hög undervisningsskyldighet och dessutom förväntades vikariera för sina kolleger obegränsat.

Lärarna förväntades också klara sig utan böcker till eleverna i ett flertal ämnen. Materialet eleverna skulle använda förväntades läraren tillverka själv utan att tid fanns för att göra det. Kanske inte heller kunskap.

Lärarna förväntades också skriva ett otal åtgärdsprogram för enskilda elever.

Allt detta ledde till hög sjukfrånvaro hos lärarna och ännu mer vikariat. Det ledde också till en otillfredställelse hos lärarna att inte kunna leverera bra undervisning och många lärare slutade och ersattes med ej utbildade pedagoger.

På de flesta andra skolor, privata eller kommunala, har jag haft ett tillräckligt stort tidsutrymme för att kunna utveckla min undervisning så att det blir så bra som möjligt för eleverna. Det är viktigt både för eleverna och för mig.

Pensionerad lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons