Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasism i vården – dumheten sprider sig

Annons

Överläkaren Abbas Chabok berättade i en VLT-artikel om en patient som inte ville bli undersökt av honom eftersom han kom från

Jag antar att damen som sökte kirurgkliniken, men avvisade föreslagen läkare, gjorde det i syfte att få en bra vård (VLT-artikel 21/4). Hur väl lyckades hon?

Artikel för Plus-kunder: Allt vanligare att patienter kräver läkare av särskild etnicitet eller kön

Låt mig börja med lite fakta. De allra flesta av oss är nog mer intresserade av fakta än av åsikter. Abbas Chabok tillhör ett team av läkare som är erkänt som ett av de bästa i Sverige inom mag-tarmkirurgi. Jag har egen erfarenhet av honom från en mycket svår situation. Hans hantering av mitt fall var oklanderligt och av högsta klass så långt jag som lekman kan bedöma. Det personliga bemötandet var toppklass.

Har jag någonsin reflekterat över hans bakgrund? Ja, det finns nog tyvärr en naturlig instinkt från reptilhjärnan att bedöma människor utifrån utseende, men det var aldrig något som tog över. Jag lyssnade på hur han diskuterade och bemötte mig, och snart var förtroendet på plats. Min instinkt ledde mig aldrig så långt att försöka bestämma hans ursprung, hur man nu bestämmer det. Låt säga att det nu skulle vara "Arabien", så ska man veta att man i den regionen långt tillbaka i historien visste lika mycket om medicin som vi i Norden visste om flintastenar. (Jag tänjer nu lite på fakta, men bara lite).

Jag har däremot haft en läkare med svenskt utseende som var så usel så jag ifrågasatte hans behörighet. Så slutsatsen blir att om vi låter vår instinkt styra våra val så kan resultatet bli precis det motsatta mot det vi har som målsättning. Damen på kirurgen var mycket nära att ramla i den fällan.

Jan Ågren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons