Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättssäkerhet i Tingsrätten?

Vid rättegång i Västerås Tingsrätt mellan Laila, som stämt sin arbetsgivare för oegentlig uppsägning, och Västerås kommun kunde man som åhörare observera att en av de tre professionella domarna som tjänstgjorde vid målet uppträdde på ett sätt som föranleder farhågor om att tvisten inte handlades på ett rättssäkert sätt.

Annons

När Lailas advokat framförde sin slutplädering ¬demonstrerade en av de sittande domarna sitt ointresse genom att sitta oengagerat tillbakalutad och mestadels titta åt annat håll. Han visade däremot stort intresse och antecknade flitigt när Västerås stads advokat hade sin slutplädering.

Att Västerås stads advokat också använde så kallad ”härskarteknik” då hon bland annat betedde sig mycket hånfullt när hon vände sig mot Laila kanske ingick i hennes och kommunens taktik, men det gav inte heller något bra intryck.

När jag nu läst domen kan man se att den till stor del är skriven ur Västerås stads synvinkel. För målet väsentliga fakta och vittnesmål som stödjer Laila har uteslutits. Om det är den domare som betedde sig på ovan nämnda klandervärda sätt som fört pennan är det förklarligt, men inte acceptabelt.

Är det över huvud taget möjligt att få rättvisa mot en stor och mäktig arbets¬givare som kan mobilisera en rad chefer som kan stötta varandra in absurdum och repetera in en version om vad som hände dag för dag för tre år sedan?

Och som dessutom i detta fall får ensidigt stöd av domarna i Tingsrätten, eftersom man i domen tar bort en stor del av grunden för hela händelseförloppet. Alltså att Laila påtalat missförhållanden som förekom på arbetsplatsen vilket ledde till mobbning. Samtidigt utelämnades mycket av det som sades till Lailas fördel under rättegången.

Laila har nu genom domen fått besked om att hon förlorat tvisten mot Västerås stad och dömts till att betala kommunens rättegångskostnader på 136 000 kronor.

Min mening om rättsväsendet har varit att domare ska vara objektiva i sitt bemötande och visa respekt för båda parter. Ett föraktfullt bemötande mot en part som redan är i underläge måste fördömas.

Kan detta beteende av domare vara acceptabelt med tanke på rättssäkerhet och likhet inför lagen?

MARIA WERME

Tidigare nämndeman

(lekmannadomare) i Tingsrätten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons