Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rensa bort ovälkomna arter

Annons
Jättebjörnlokan bör utrotas, enligt skribenten.

Nu markägare lär ni ta i tu med era invasiva växter, sådana som skall utrotas eller odlas under kontroll så de inte sprider sig. I fjol kunde vi se de praktfulla jättebjörnlokorna blomstra och sätta frö. Likaså fanns praktfulla stånd med jättebalsamin på många ställen.

Allt har börjat växa upp nu och säkerligen dubbelt upp mot i fjol då alla frön spridits över större områden. Tromsöloka och bredloka är andra lokor som har samma inverkan på vegetationen och förändrar jordens egenskaper med tillgång på näring och kan dessutom ge hudskador.

Det finns också många vattenväxter, bland annat den vackra skunkkallan, som räknas till de invasiva och växer i vatten med bladverk som täcker hela vattenytan. Vet man inte vilka arter som ska bort eller begränsas så kan man låna litteratur om det på närmaste bibliotek eller gå ut på Internet och ta reda på det.

Sedan undrar jag över insändaren av ”Silvia” som ondgör sig över att människor vill se Hälleskogsbrännan som blev så tragisk för många inblandade. Kan ”Silvia” inte förstå att det finns stort naturintresse i att se hur området återhämtar sig efter katastrofen? Det är inte alltid katastrof med brand då vissa arter i växtvärlden inte växer utan att det brunnit i marken.

Dagmar Måntelius

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons