Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutavdraget är riktat till de mest välbeställda

Annons

Svar på Christina Olssons insändare ”Rut är inte en fråga om pengar utan om livkvalitet” (VLT 10/3).

Du påstår i din replik på Jespers Langes insändare att det ”inte främst är de rika som utnyttjar rutavdraget”.

Vem som väljer att utnyttja detta skattesubventionerade avdrag för olika tjänster är ju i högsta grad valfritt, men du har fel när du påstår att det i första hand inte utnyttjas av höginkomsttagare.

Enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån så går 35 procent av skatteavdraget till personer som har en månadsinkomst på 50000 kronor eller mer.

Dessa utgör cirka 3 procent av den svenska befolkningen.

Så nog är det väl först och främst högavlönade som väljer och har möjlighet att utnyttja detta skattesubventionerade avdrag?

Sen tror och hoppas jag att alla föräldrar hellre spenderar kvalitetstid med sina älskade barn än att städa, men tyvärr har ju inte alla den ekonomiska möjligheten.

Det är ju det som är det tragiska i det hela.

Jag ser gärna att våra folkvalda politiker försöker ”underlätta för småbarnsfamiljer att få ihop livspusslet”, som Fredrik Reinfeldt beskriver det – men gör det då på ett sätt som gör att alla barnfamiljer kan utnyttja det.

Även dom som haft oturen att förlora sitt arbete och tvingats gå på a-kassa under en tid samt dom som haft fräckheten att bli långtidssjuka och tvingats söka sjukersättning från Försäkringskassan.

Jag hoppas och tror att dom allra flesta tycker att möjligheterna ska vara dom samma oavsett vilken inkomst man har.

Om man sen väljer att utnyttja dessa möjligheter är upp till var och en, men använd inte skattepengar till att subventionera för sånt som de flesta som utnyttjar tjänsterna ändå har råd att betala för.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons