Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg nej till kyrkans bygge vid Svartån

Annons

Bredvid Västerås stifts kansli vid Svartån pågår förberedelser för byggandet av nytt kontor. Istället borde ett besökscenter byggas, tycker skribenten.

På Västerås teaters lilla scen hade Dan Linder ett lättsamt och trevligt samtal den 28 april med biskop Mikael Mogren. Som gymnasist hade Mikael Mogren stoppat rivning av gammalt hus där ”storstaden Askersund” planerat ett parkeringsgarage. Han hade då blivit intresserad av byggnadsvård, som han senare studerat.

När han utsetts till biskop i Västerås stift, kom han till ett stift, som ej ägde domkyrkan eller hans arbetsrum i konsistoriehuset. De ägdes av Västerås pastorat, som vill göra besökscentrum i konsistoriehuset.

Nu har det av förre biskopen planerade bygget av en tillbyggnad av det befintliga stiftkansliet i kvarteret Hagbard på Västra Kyrkogatan kommit så långt att det är dags för första spadtaget av biskop Mikael Mogren.

I samtalet på teatern talade biskopen om att det ibland är viktigt att säga NEJ!Nu tycket jag det är viktigt att försöka ”backa bandet” och säga NEJ till nybygget såsom det nu är planerat.

Stiftet borde åter bli juridiskt och ekonomiskt ägare av domkyrkan och konsistoriehusetSom betalare av kyrkoskatt delar jag ej upp vad som går till Västerås stift och vad som går till Västerås pastorat. Stiftet borde vara en enhet för sig överställt pastoraten i stiftet.På den vackra sluttningstomt ned mot Svartån kan det i stället för enbart stiftkontor bli besökscentrum för besökare från som jag hoppas stiftets domkyrka. Huset kan dessutom rymma konferenslokaler och arbetsrum.

I modern tid med mejl och telefon kan mycket arbete klaras av vid återflytt för biskopen till det vackra arbetsrummet i Rudbeckius gamla konsistoriehus. Vid enstaka tillfällen är det inte många steg till stiftkansliet.

Även besökare från vår berömda domkyrka klarar förhoppningsvis av den korta promenaden till det vackert belägna besökscentrat i sluttningen ned mot Svartån.Med detta förslag bibehålls den klassiska vyn av biskopsgården, konsistoriehuset och domkyrkan utan för mycket kommers omkring.

Ingrid Lindgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons